Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/sana45org/domains/trabzonsanatevi.org/public_html/counter.php on line 92
 TRABZON SANATEVİ - Etkinlikler
ETKİNLİKLER
OCAK 2018 | O GÜZEL İNSANLAR BEYAZ ATLARINA BİNİP GİTTİLER...

 

AH MAHMUT HOCA AH....


Hababam Sınıfı’nın Mahmut Hoca’sı, Bizim Aile’nin Yaşar Usta’sı, Adile Naşit’in can eşi, Türk filmlerinin vazgeçilmez babacan adamı, Münir Özkul. Koskoca bir hayat bir kaç cümleye elbette sığmaz. Okulu bırakıp oyuncu olmaya karar verdiğinde 15 yaşındaydı. Ailesinin tepki göstereceğini bildiğinden bu işi sessizce halletme yolunu denemişti. Gizliden Bakırköy Halkevi’ne gidişiyle başlayan oyunculuğa ilk adımını atmıştı. Küçük rollerde parlıyordu. Amatörlük çok da uzun sürmedi. Bir süre İstanbul Devlet Tiyatrosu oyunculuğundan sonra Ankara Devlet Tiyatrosu’na geçti. Emin adımlarla ilerliyordu. Profesyonel ilk adımı İstanbul Şehir Tiyatrosu’na geçtiğinde attı. Çünkü burada artık bir birey olarak özgür ruhuyla özel tiyatrolarda çalışabileceği inancını kazanmıştı. Ses Tiyatrosu çalıştığı ilk özel tiyatroydu. Burada uzun kalmayacaktı. Ama 1948’de Ses Tiyatrosu’nda sahneye çıktığı ‘’Aşk Köprüsü’’ ile adından söz ettirmiş, oldukça ilgi çekmişti. Bundan sonraki durağı, Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne oldu. Küçük Sahne’de ‘’Fareler ve İnsanlar (1951)’’, ‘’Yaz Bekarı (1954)’’, ‘’Çayhane (1955)’’ gibi önemli oyunlarda oynama fırsatı buldu.


 



Sinemaya ilk adımı askerliği sırasında attı. ‘’Vatan ve Namık Kemal’’ filminde yönetmen asistanlığı yapan arkadaşı Sırrı Gültekin’i ziyarete gittiği sırada üniformalı bir figüran ihtiyacından kendisini kamera önünde buldu. Bir anı olur diye geçtiği kamera karşısında uzun yıllar kalacaktı.1952’de sinema hayatına ‘’Edi ile Büdü Tiyatrocu’’ ve ‘’Edi ile Büdü’’ filmleriyle aktarıldı. Bu filmle çok beğenildi. Münir Özkul’un içine oyuncu olma isteğini doğuran aslında İsmail Dümbüllü’ye duyduğu hayranlıktan başka bir şey değildi. İşte ödül aldığı Kanlı Nigar oyununun asıl ödülünü de İsmail Dümbüllü’den aldı. Çünkü Dümbüllü, 1968’de Arena Tiyatrosu’nda bu oyunun prömiyerinde ona da oyunculuğuna da hayran kaldı. Uzun süredir aradığı çırağını bulduğunu anlamıştı.

 




Münir Özkul’a “Sen kitaplı tiyatrodan geliyor olsan da yerine göre Pişekar, yerine göre Kavuklu olmayı başardın. Kavuk senin hakkın” diyerek, Türk Tiyatrosu’nun sembolü olmuş, Kel Hasan’dan devaraldığı kavuğu, devretti. Münir Özkul da 1989’da bu kavuğu Ferhan Şensoy’a, o da 2016’da Rasim Öztekin’e devretti. Münir Özkul ayrıca 1978’de Avni Dilligil’’ ödülünü, 1979’da ''Ulvi Uraz'' ve ''İsmet Küntay'', 1980’de de ''İsmail Dümbüllü'' ödüllerini kazandı.Münir Özkul kariyeri boyunca 200’ü aşkın filmde rol aldı. Halkın sevgisinin yanında aldığı ödüller de çoktu. 1972’de ‘’Sev Kardeşim’’ filmindeki oyunculuğu ona ‘’Altın Portakal Film Festivali’’nde ‘’En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’’nü getirdi. 1977’de ‘’Bizim Aile’’ filmindeki ‘’Yaşar Usta’’ rolüyle ‘’Azerbaycan Film Festivali’’nde özel ödül kazandı.



 

 



MİZAH YÜZLÜ İNSAN SEN ÖMRE BEDELDİN...

 

O hazırcevaptı. Onunla sohbete doyulmazdı. Mizah ile tatlandırdığı sohbetleriyle bilinir öyle de sevilirdi. Ondan ilham alan o kadar mizah ustası vardı ki saymakla bitmez. Adeta bir yaşam kaynağı olmuştu dostlarına. Kahkahaları ve hoş sohbetlerini bıraktı bizlere. Renkli kişiliği ile tanınan mimar ve gazeteci Aydın Boysan, 17 Haziran 1921’de İstanbul’da doğdu. Öğretmen olan annenin, muhasebeci olan babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. 1939 yılında Pertevniyal Lisesi’ni, 1945’te İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdi.





Mesleğini 1999’a kadar ara vermeden sürdürdü. Türkiye Mimarlar Odası’nın kurucuları arasında yer aldı; yönetim kurulu üyesi, ilk genel sekreteri ve İstanbul şube başkanı oldu. 1957-1972 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ders verdi. Ulusal ve uluslararası mimarlık yarışmalarında ödüller kazandı. Kendi kitaplarını basmak için Bas Yayınları’nı kurdu (1984-1993). Aralıksız olarak on yıl Hürriyet ve üç yıl Akşam gazetelerinde köşe yazıları yazdı.



 

 

 

 

HAS TRABZON AĞABEYİ SESİZCE AYRILDI ARAMIZDAN...


Gazeteci Turgut Özdemir, özde Trabzon basınının, genelde basın camiasının sevilen yüzü, Trabzon sosyal hayatının renkli ismiydi. Bir ağabey, Trabzonlu olmanın has özelliklerini, bozmadan taşımayı başarabilen samimi  yürekli bir ismiydi. Özdemir, 7 Ocak 1958 yılında doğdu. Gazetecilik mesleğine 30 yıldan fazla emek veren Özdemir 2013-2016 yıllarında Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptı. Anadolu Ajansı Trabzon Bölge Müdürü olarak yıllarca camiada emek verdi.





2001 yılında Anadolu Ajansı Bölge Müdürlüğü'nden emekli olmasına rağmen mesleğinden hiç kopmadı. Sosyal medya üzerinden internet haber gazeteciliğini devam ettirdi. Özdemir ayrıca Karadeniz Gazeteciler Federasyon eski Başkanlığı görevinde bulundu. Fotoğraf gözü iyi olan Özdemir, "Objektifimden Karadeniz Nostaljisi" isimli bir fotoğraf kitabı çıkardı. Birçok fotoğraf sergisi açtı.



Etiketler:
Adres
: Yavuz Selim Bulvarı Cumhuriyet Mahallesi Özgür Caddesi No:16 Ortahisar /TRABZON
Telefon
: +90 (0462) 600 64 44
GSM
: +90 (0530) 609 44 64
E-Posta